Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.
Telermaat
Telermaat
Telermaat

Gewasbescherming augustus 2018


Finale en Basta
Zoals reeds eerder aangekondigd is de toelating van Finale en Basta verlopen. Er is een uitlevertermijn tot 31 januari 2019 en u mag opmaken tot 31 januari 2020. Bayer geeft ons nog 1 keer de mogelijkheid om Finale en Basta te bestellen. Telermaat kan haar orders tot 15 september aan Bayer doorgeven. U kunt nu uw bestelling voor volgend jaar aan ons doorgeven. Wij zullen deze dan in de loop van januari aan u uitleveren.

TMTD (Thiram) en Tilt
Voor beide producten lijkt het doek te gaan vallen. Tilt zal vermoedelijk nog heel 2019 gebruikt mogen worden. Thiram zal vermoedelijk nog in het eerste half jaar gebruikt mogen worden. Voor Thiram hebben wij de laatste order inmiddels moeten plaatsen. Voor dit product geldt op = op.

Mainspring toegelaten
Het middel Mainspring heeft een toelating gekregen voor de bestrijding van mineervliegen en trips in de bedekte, niet grondgebonden teelt van boomkwekerijgewassen en vaste planten.

 
Paraat
Het middel Paraat was al toegelaten voor de bedekte teelt maar de toelating is nu uitgebreid met de onbedekte teelt van boomkwekerijgewassen. Het middel kan worden gebruikt als aangietbehandeling tegen wortelrot of als gewasbehandeling tegen valse meeldauw.

Axidor
Het middel Axidor is toegelaten in een breed scala van onbedekte teelt van boomkwekerijgewassen tegen valse meeldauw en taksterfte. Het middel mag 6 keer per jaar toegepast worden.

Meeldauw
Er zijn positieve resultaten gezien bij kwekers die preventief Photo-Finish en Aloe-Tech gebruiken om de plant extra voedingselementen te brengen. De elementen kalium, silicium en het salicylzuur uit de Aloe-Tech laten positieve effecten zien bij de planten waardoor ze betere weerstand hebben tegen meeldauw. Photo-Finish is een multifunctionele bladmeststof welke zorgt voor een sterke celwand en verhoging van het suikerniveau (brix)
Advies
3 Liter Photo-Finish +
1 Liter Aloe-Tech.  In 500 liter water / hectare.

Toevoeging chemie                   
Bij het gebruik van fungiciden en insecticiden wordt de opname van spoorelementen geremd. Dit gaat ten koste van de gezondheid van het gewas. Door bij fungiciden en insecticiden Shuttle Seven (spoorelementenmix) toe te voegen, blijft het gehalte spoorelementen in de planten op peil.
Spoorelementen zijn noodzakelijk voor alle processen in de plant.
Advies 
1-2 liter Shuttle Seven per ha. per bespuiting

IJzertekort
Wordt het eerst zichtbaar in de kop van de plant waarbij het blad er uit ziet alsof het gebleekt is. Bladeren worden geel, terwijl de nerven juist groen blijven. Iron Shuttle is een bladmeststof welke organisch gecheleerd ijzer met achtergrondvoeding aanbiedt. Wat belangrijk is bij de fotosynthese en effectief bij hoge fosfaatwaarden of hoge pH in de bodem .
Advies 
1,5 liter Iron Shuttle

Ontstressen van planten
Extreme weersomstandigheden en teelthandelingen zorgen voor plantstress. Een bladbespuiting met PHC OPF vloeibaar (7-2-3 / 5-2-5 / 4-2-8) kan de plantstress wegnemen. OPF vloeibaar is een organische meststof op plantaardige basis met veel sporenelementen en aminozuren. De toevoeging van PHC Fulvic 25 zorgt voor actievere huidmondjes, en dus een betere en efficiëntere opname.
Advies dosering plantstress: 
PHC OPF vloeibaar (3-5L/ha.) + PHC Fulvic 25 (1-1,5L/ha.)

 
Organische bladbemesting
Voor het bijmesten van uw planten kan een organische bladbemesting worden uitgevoerd met PHC OPF vloeibaar (5-10L/ha.) +  PHC Fulvic 25 (1,5L/ha.). Wissel deze bespuiting af met Natural Green (0,5-3kg/ha.) + PHC Fulvic 25 (1-1,5L/ha.). Natural Green bevat veel Calcium, en daarnaast Magnesium, Silicium, IJzer, Koper, Mangaan en Zink. Deze elementen zorgen voor een goede bladkleur en extra plantweerbaarheid
 
 

Telermaat