Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.
Telermaat
Telermaat
Telermaat

Extra middag Knaagdierlicentie

Woensdag 31 januari 2018 Boskoop 12:30 uur

Locatie: Telermaat, Zijde 134, 2771 EV Boskoop
Klik hier voor het inschrijfformulier

Het programma is afgestemd op de  speciale licentie die nodig is om middelen voor  knaagdierbestrijding te kunnen kopen en binnen toe te passen. 
Dit geldt uitsluitend voor agrarisch ondernemers. Personen die niet aan kunnen tonen dat ze  een agrarisch bedrijf uitvoeren vallen buiten de regeling.

Dit is voor een nieuwe KBA alsook het verlengen van je huidige KBA

Kalk

Wanneer de percelen in rust zijn, breekt het ideale moment aan voor het uitvoeren van een (onderhouds)bekalking; de wintermaanden zijn daar dus het ideale tijdstip voor.

In hoofdzaak wordt kalk gebruikt om de pH van de grond te verhogen. Door jaarlijkse verzuring en uitspoeling moet deze op peil worden gehouden. Een goede pH is belangrijk voor een plant om alle elementen in de juiste hoeveelheid op te kunnen nemen en om de ideale omstandigheden te creëren voor het bodemleven.

Naast de ph zorgt kalk ook voor plant-beschikbare calcium in de grond. Ook op gronden met een hoge pH spoelt calcium namelijk uit en kan kalk worden ingezet enkel voor de aanvoer van beschikbare calcium.

Daarnaast speelt calcium uit kalk een belangrijke rol bij de structuur van de grond door het vormen van structuurbruggen. De grond wordt daarmee luchtiger en ruller en bovendien kan met kalk ook de juiste verhouding in het CEC-complex worden gerealiseerd.

Op plantniveau zorgt de calcium uit de kalk onder andere voor stevige celwanden en kwalitatief betere en stevigere planten; dit komt ten goede aan de plantweerbaarheid. De opname van calcium is een passief proces en wordt enkel opgenomen door de jonge wortels van de plant. Eenmaal in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte en is daar immobiel.

De opname van calcium wordt sterk beïnvloedt door andere positief geladen ionen als magnesium, kalium en natrium. Hoge gehalten aan een of meerdere van deze elementen, kan de opname van calcium sterk verminderen. Vooral jong, snel groeiend blad heeft calcium hard nodig. 

Kalksoorten

DCM heeft 2 verschillende kalken:

DCM Fossiele Zeewierkalk - korrel

NW 50 / 45% CaO

Voor een snelle pH verhoging of voor het snel geven van een plant-beschikbare calcium kiest u voor de zachtere en snelwerkende DCM Fossiele Zeewierkalk met een CaO van 45%. Door zijn jonge leeftijd is dit de meest snelwerkende kalk die er in omloop is.

DCM Groenkalk – korrel


NW 50 / 30% CaO – 15% MgO

Geeft de bodemanalyse een pH-waarde en een magnesiumgehalte aan die beiden op peil gebracht moeten worden, dan kiest u voor DCM Groenkalk. Met DCM Groenkalk werkt u aan de pH en dekt u het grootste deel van de calcium- en magnesiumbehoefte van de plant voor het volgende groeiseizoen

Voor meer informatie over DCM Groen-Kalk®, klik dan hier

Voor meer informatie over de DCM Zeewierkalk, klik dan hier

Dosering afhankelijk van de pH, de bodemanalyse en daarmee het doel van de bekalking.

Telermaat