Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.
Telermaat
Telermaat
Telermaat

Aardbeienteam versterkt

Telermaat heeft van oudsher een sterke poot in de aardbeien. We zijn er trots op dat we deze poot vanaf 1 augustus nog verder versterken. Op die datum treed Jefrey Konings bij ons in dienst. Jefrey is geboren en getogen op een aardbeivermeerderingsbedrijf en heeft zijn studie aan de HAS in Den Bosch deze zomer afgerond. Hij heeft diverse stages in de kleinfruit sector gedaan. We heetten Jefrey van harte welkom en wensen hem veel succes bij ons bedrijf.

Serenade®

 Na een tot nu toe veel te droge zomer, is het weer nu duidelijk aan het veranderen.

Regen en wat drukkender weer geeft schimmels weer de kans om de kop op te steken. Denk vooral aan Botrytis en Meeldauw. Voor alle vruchtrot dient men vanaf nu een strak schema te hanteren. Beginnen met Luna Sensation vanaf de bloei, gevolgd door Signum of Switch. Bestrijdt tevens de meeldauw. Als de vruchten beginnen te kleuren kan men overstappen op Serenade®. Serenade® is een biologische fungicide, geeft geen residu en heeft geen wachttijd. Dus minder residu op het fruit en beter voor het milieu. Toegelaten in zowel bedekte als onbedekte teelt van aardbeien. Sleutelproduct in resistentie en residu management. Heeft een veiligheidstermijn van 0 dagen. 5 Ltr per ha en combineren met uitvloeier.

Susuki Fruitvlieg

Nu de maand augustus nadert krijgt de Susuki Fruitvlieg weer meer kans.

Ook vorig jaar begonnen de problemen vanaf augustus. Zorg voor de nodige maatregelen. Het belangrijkste is hygiene , zorg er voor dat er geen rotte vruchten aan de Aardbeienplanten blijven hangen. Ruim oude gewassen snel op. Zorg dat uitgesorteerd en rotte vruchten vernietigd worden. Composteren is geen goede methode. Kijk ook of er aan de randen van percelen geen besdragende struiken staan anders deze verwijderen. Hang monitoringsvallen om te kijken of er volwassen fruitvliegen gevangen worden.

Is dit het geval dan mag men Tracer inzetten.

Tracer heeft wel een restrictie
men moet met venturidoppen spuiten en 1, 5 mrt van de kant af blijven,
bovendien dient men laag te spuiten max 30 cm boven het gewas.

Tracer mag men verschillende keren herhalen.

Karma

Voor grote Meeldauw druk kan men ook Karma nog inzetten. Karma is daadkrachtig tegen meeldauw, is een contactfungicide dus men moet het gewas goed raken.

Karma laat geen werkzame stof achter en heeft dus ook geen residu, weer een middel dat past in een residuarme  aardbeienteelt. Bij solo toepassing 3 kg per ha en anders in combinatie 2 kg per ha. Geen uitvloeier toevoegen. Ook prima in wachtbedden en plantenvermeerdering.

Field-cote

Nu de tijd om wachtbedden te planten weer nadert is het ook goed om over de toepassing van Field-cote na te denken. Deze langzaam werkende meststof wordt al jaren met succes toegepast in 300 tot 400 kg per ha. Wat bemesten naderhand beperkt tot een enkele maal , geeft een rustige groei en mooie bloei aanleg.

Ook het gevaar voor Xanthomonas wordt tot een minimum beperkt door rustige groei. Advies is Normale Fieldcote 4 Mnd of de easy Summer 4 Mnd . 

Nissorun

De vertrouwde Nissorun poeder gaat verdwijnen. Wilt u dit najaar nog graag poeder spuiten. We mogen uitleveren tot 1 oktober 2015 en u mag opgebruiken tot 1 december 2015.
Er is nog wat voorraad. Op = Op.

Telermaat